Eigen-Wijze palliatieve ondersteuning

Nu je weet dat je nog maar kort te leven hebt, vraagt het leven zo veel van je… Zomaar midden in hele alledaagse momenten komt de realiteit ineens hard binnen:

  • Je kijkt van een afstandje naar je dochter. Daar staat ze, stralend in haar afstudeerjurk. Zo volwassenen en klaar voor de wereld. Je voelt je apetrots, maar direct krijg je ook een brok in je keel. Al die momenten die nog komen, een nieuwe baan, een eigen huis, misschien een partner, kinderen... al die mijlpalen zonder jou straks als ouder aan haar zijde... Je vind het vreselijk dat ze zo jong al zoveel verdriet te verwerken krijgt. 
  • Je vader liep laatst weg uit jullie gesprek, hij zei dat hij even moest plassen. Maar jij voelde het wel: zijn immense verdriet. Hij kan jou helemaal niet laten gaan. Je weet dat hij er de wereld voor over zou hebben om in jouw plaats te gaan. Je hart krimpt samen. En je bent bang hem nog meer verdriet te doen door het er met hem over te hebben.
  • Je werd vannacht wakker van de pijn. Je hebt steeds vaker pijn, maar je wilt niet nog meer zware pijnstillers nemen. Je bent bang eraan verslaafd te raken en diep van binnen ben je vooral bang om dood te gaan. Je probeert niet aan de pijn aan toe te geven en denkt “als ik een nacht goed slaap dan gaat het morgen vast weer beter”. Maar jouw realiteit is natuurlijk dat het feitelijk steeds slechter gaat. Op weg naar je einde. En hoe bang je daarvoor bent, voor de pijn en hoe het zal gaan, dat durf je bijna nooit uit te spreken. 
  • Je partner heeft al in geen weken iets voor zichzelf gedaan, zelfs een biertje met vrienden zit er niet in.  Het is haast niet om aan te zien, zoals hij gebukt gaat onder de situatie. Al zal hij dat nooit hardop zeggen, want hij heeft de wereld voor je over. Voorheen verdeelden jullie de opvoeding en het huishouden. En hadden jullie het er juist vaak over hoe belangrijk het is om je eigen dingen te blijven doen. En nu kijk je toe hoe hij alles in zijn eentje moet oplossen met jou aan de zijlijn…

Herken je dit soort momenten en hoe je ineens met je neus op de feiten wordt gedrukt..?

Hoe zou het voor je zijn als:

  •  Je nu al tastbare dingen voor je kinderen kunt achterlaten, hoe moeilijk je die confrontatie ook vindt? Zodat ze jouw aanwezigheid als ouder straks kunnen voelen op die belangrijkste toekomstige momenten. Ook al ben je er lijfelijk niet meer bij.

  • Je de mensen die je het meest dierbaar zijn, open kunt vertellen hoe het echt met je is? En wat je fijn vindt op dit moment? Zodat jij ze kunt verlossen van een stuk ongemak, wat jullie band alleen maar sterker maakt. Juíst nu het allemaal zo moeilijk is.

  • Je alle zorgen en angst die je het liefst achter een hele dikke deur verborgen houdt, wél met iemand kunt bespreken? Zodat er een last van je schouders valt en er zelfs extra ruimte komt om nú te leven en te beleven, samen met je lieverds.

  • Je niet meer bang bent voor het moment dat je doodgaat, omdat je al je vragen hebt kunnen stellen en weet wat er mogelijk is en wie er voor je zorgt op dat moment?

  • Je partner iemand in vertrouwen zou nemen, iemand waarbij hij volledig open kan zijn over wat het voor hem nu zo zwaar maakt. Zodat je weet dat er voor hem gezorgd wordt, nu er zo ontzettend veel op hem af komt.

 

Hoe zou het, kortom, voor je zijn als je weet dat je echt alles hebt gedaan wat in je macht ligt, voor je kinderen en je partner, op het moment dat je overlijdt?

‘Eigen-Wijze’ ondersteuning

Je grootste angst is dat je je gezin achter moet laten. Hoe verdrietig ook, dat staat jullie te wachten en kan ook ik niet voorkomen. Wat ik wel doe, is samen met jullie zorgen dat je nú met je gezin nog alles uit het leven haalt én dat je je prachtige gezin straks goed achterlaat.  

In mijn Eigen-Wijze traject begeleid ik je hierin, zodat je niet het wiel zelf hoeft uit te vinden. Dat bespaart je energie en kostbare tijd, die je juist nu zo hard samen kunt gebruiken.

 

'Eigen-Wijze' helpt je met exact dát wat jouw gezin nodig heeft in deze bijzondere fase. Het is mijn persoonlijke aanwezigheid en begeleiding. Als vaste vertrouwenspersoon begeleid ik jullie op belangrijke momenten door deze verdrietige en al net zo waardevolle tijd. De exacte inhoud passen we natuurlijk helemaal aan op jouw wensen en behoeftes en op wat er nodig blijkt gaandeweg de tijd dat ik bij jullie betrokken ben.

Om je een idee te geven wat er in ‘Eigen-Wijze’ aan bod kan komen:

  • Een gesprek over je zorgen, je angst en je levensvragen
  • Praktische ideeën bespreken en uitwerken, zodat je kind(eren) een tastbare nalatenschap van je hebben als jij er straks niet meer bent (denk hierbij aan een herinneringsbox, persoonlijke briefjes voor toekomstige mijlpalen)
  • Praktische hulp met tips hoe je je kind op dit moment het beste kunt begeleiden
  • Het verwoorden van je wensen in een levenseindeplan, zodat je geliefden weten wat je wilt en hoe ze er het beste voor jou kunnen zijn in deze hele periode
  • Een gesprek met je partner waarin zowel emoties als praktische zaken aan bod komen
  • Het geven van uitleg en steun aan je partner en kinderen rondom jouw overlijden (op verzoek ben ik aanwezig bij waken, bij eventuele palliatieve sedatie en tijdens en na de voltrekking van euthanasie)
  • Alles om te zorgen dat je nú voluit met je gezin kunt leven en ze straks goed achterlaat.

 

Om een idee te krijgen van de investering: ik kan je begeleiden vanaf € 720,-. Hierbij bezoek ik jullie vijf maal thuis ** met tussendoor de mogelijkheid om je vragen te stellen via app of mail. Je kunt vertrouwen op mijn volledige expertise, aandacht en aanwezigheid.

Wil je ontdekken hoe ik jou en je gezin specifiek kan ondersteunen? 

Vul dan nu onderstaand contactformulier in. 

Van hieruit weet ik niet in wat voor conditie je bent en wat voor jou het minst inspannend en het meest effectief is. Daarom bied ik twee mogelijkheden aan: 

Als je zegt: "Ik spreek je graag telefonisch of via Zoom", kies dan de online optie. Maar heb je liever dat ik in alle rust bij je thuis langs kom, dat doe ik met alle liefde. Kruis die optie dan aan. (Dit is mogelijk in de provincies Friesland, Drenthe en Groningen, elders in overleg.)


Mijn diensten als palliatief doula zijn voor iedereen, ongeacht het inkomen. Als je mijn diensten niet kunt betalen, laat financiën dan geen drempel zijn. Stuur me dan een email voor overleg. 

 

** In de regio’s Friesland, Groningen en Drenthe bezoek ik jullie thuis (of op de plek waar je op dat moment verblijft zoals bij familie of in een hospice). Buiten deze regio’s werk ik via (beeld)bellen en is een huisbezoek in overleg mogelijk.  

Met ‘Eigen-Wijze’ ondersteuning geef je je gezin én jezelf in deze onmogelijke tijd:

Een professional die er is op verwachte en onverwachte moeilijke momenten, op praktisch en op emotioneel vlak.

Vakkundig serieus en tegelijk luchtig met humor.

 

💛  Een stok achter de deur om: 

        - tastbare herinneringen te maken voor je kinderen

        - je geliefden te ontlasten door jouw wensen kenbaar te maken, je wensen nu en je wensen op het moment dat je ze zelf niet meer uit kunt spreken

💛  Een plek om al je vragen ongefilterd te kunnen neerleggen 

💛  Rust en zelfs nog meer genieten van je leven, doordat je de focus verlegt van ‘niet nadenken en stug doorgaan’ naar ‘voluit leven met alles wat daar nu bij hoort'

Weiger jij om kostbare momenten met je gezin voorbij te laten glijden en nog langer het gevoel te hebben dat deze situatie jullie alleen maar overkomt? 

 

Laten we dan een (bel)afspraak plannen, zodat je weet hoe je het anders kunt gaan doen.

Via onderstaand formulier kun je me je gegevens toesturen. Dan neem ik spoedig contact met je op.

Omdat ik van hieruit niet weet in wat voor conditie je bent en wat voor jou het minst inspannend en het meest effectief is. Daarom bied ik twee mogelijkheden aan: 

Als je zegt: "Ik spreek je graag telefonisch of via Zoom", kies dan de online optie. Maar heb je liever dat ik in alle rust bij je thuis langs kom, dat doe ik met alle liefde. Kruis die dan aan. (Dit is mogelijk in de provincies Friesland, Drenthe en Groningen, elders in overleg.)


Veelgestelde vragen

We hebben een hele fijne huisarts, hebben we dan wel een palliatief doula nodig?

Een goede huisarts is een enorm groot goed. Deze worden in onze huidige maatschappij zeldzamer. En ook de zeer betrokken huisartsen moeten hun tijd en aandacht verdelen over veel patiënten en bijkomende taken.


De toegevoegde waarde van mij als levenseinde doula is dat mijn werk volledig bestaat uit het begeleiden van mensen die al jong ongeneeslijk ziek zijn en hun gezin. De meeste huisartsen hebben (gelukkig) maar eens per jaar of zelfs maar eens in zoveel jaar een jong persoon in hun praktijk die ongeneeslijk ziek is en die ze begeleiden in de laatste fase van hun leven. De toegevoegde waarde van mij als levenseinde doula is dat ik bijna dagelijks betrokken ben bij jonge vrouwen die ongeneeslijk ziek zijn en hun gezin. De meeste huisartsen hebben (gelukkig) maar eens per jaar of zelfs maar eens in zoveel jaar een jong persoon in hun praktijk die ongeneeslijk ziek is en die ze begeleiden in de laatste fase van hun leven. 

Als palliatief doula en voormalig huisarts kun je toch nooit alles weten van hoe je kinderen begeleidt in deze situatie?

Dat klopt. Daarom blijf ik me bijscholen en gelukkig kan ik putten uit een uitgebreid netwerk, bij wie ik terecht kan met mijn vragen. En ik zal je absoluut doorverwijzen naar één van hen, als dat nodig blijkt.

Wat nu als mijn overlijden sneller komt dan verwacht, wat gebeurt er dan met mijn investering in ‘Eigen-Wijze’?

Dat bespreek ik voorafgaand aan het traject met je. Een deel van mijn klanten wil graag dat ik dan hun partner of gezin begeleid in hun rouwproces (ik ben ook gecertificeerd in rouw- en verliesbegeleiding in de natuur). Een ander deel doneert hun pakket, zodat ik een gezin dat het financieel minder breed heeft, mijn hulp kan bieden. Daar ben je vrij in.

Biedt elke doula die in de palliatieve fase ondersteunt ook begeleiding aan jonge mensen?

Voor zover ik weet ben ik de enige palliatief doula in Nederland die zich heeft gespecialiseerd in het begeleiden van jonge mensen die ongeneeslijk ziek zijn met een korte levensverwachting en hun gezin.